Zo werkt schulden wegsmelten in de praktijk

Dinsdag vertelde ik u dat centrale banken nadenken over het verhogen van hun inflatiedoelstelling naar 3% of tot misschien zelfs 4%.

Belangrijkste reden is dat dit de enige manier is om geruisloos en zonder directe pijn de sinds de crisis enorm gestegen schulden te doen wegsmelten.

Deze week ontvingen we van verschillende lezers de vraag hoe dat wegsmelten in de praktijk werkt. En of dat dan ook voor een hypotheekschuld geldt.

Daarom even wat uitleg.

Staatsschuld wegsmelten
Als je in het nieuws leest dat de economie met 2,5% is gegroeid en dat er 2% inflatie is, dan betekent dit dat de economie nominaal met 4,5% is gegroeid.

Nominale economische groei -/- inflatie = reële economische groei.

Als een land 4% inflatie heeft en geen reële economische groei, dan stijgt het BBP dus nominaal met 4%.

Blijft de staatsschuld in die situatie gelijk, dan is de staatsschuld als percentage van het BBP gedaald. Is dus 4% van de staatsschuld weggesmolten door inflatie.

Hoe werkt dat met je hypotheekschuld?
Bij 4% inflatie stijgt (als er geen andere invloeden zijn) normaal gezien de waarde van je huis ook met 4%.

Je hypotheekschuld daalt in dat geval in relatie tot de waarde van je huis.

Als je een hypotheeklening met vaste rente, dus vaste maandelijkse lasten hebt, dan dalen normaal gezien ook je maandlasten in relatie tot je inkomen (dat met inflatie meestijgt).

Alleen in het begin een voordeel
Stijgende inflatie is een voordeel voor zover je schulden met vaste rente hebt.

Dat voordeel is er uiteraard alleen in het begin van stijgende inflatie omdat je dan nog profiteert van het feit dat je een hypotheekschuld met lage vaste rente hebt.

Als inflatie eenmaal is gestegen, is de rente ook gestegen en wordt geld lenen een stuk duurder.

Als inflatie schulden doet wegsmelten, dan…
…doet het dat ook met bezittingen. Daarom zijn spaarders, obligatiebeleggers en (toekomstig) gepensioneerden vooral degenen die het gelag betalen.

Nu al lijd je op je spaarrekening gegarandeerd 2% koopkrachtverlies. Ieder jaar. Voor belastingen. Bij 3% of 4% inflatie ga je dat nog harder voelen.

En voor pensioenfondsen wordt het nóg onmogelijker om het rendement te behalen dat nodig is om de koopkracht van (toekomstige) pensioenen te garanderen.

Waardoor ze gedwongen worden om pensioenen minder hard te verhogen dan inflatie.

DE manier om je hiertegen te beschermen
De enige manier om je daar als burger en belegger tegen te beschermen is goud en zilver. Fysiek goud en zilver als je spaarder bent. Goud- en zilveraandelen met geld waarmee je voor de hoofdprijs kunt en wilt gaan.

Omdat stijgende inflatie een wereldwijd fenomeen is, zal de vraag naar goud en zilver tot ongekende hoogte stijgen.

En als we richting stagflatie gaan, dan vluchten beleggers helemáál massaal richting goud en zilver. Dan heb je zelfs kans op paniektoestanden die tot een enorme goud- en zilverbubbel leiden.

Profiteer maximaal
Als TopAandelen-abonnee gaat u daar maximaal van profiteren.

Zodra de koersgrafieken van de door ons geselecteerde goud- en zilveraandelen ons een koopsignaal geven, sturen we u dat toe als gratis extra goud- en zilvertip.

In dit artikel vertelde ik u al waarom goud op termijn naar $16.000 kan stijgen.

Koersen gaan veel meer dan 1000% stijgen
Als centrale banken hun inflatiedoelstelling verhogen (en veel andere keuzes hebben ze niet), als ze straks weer massaal geld gaan printen, dan zal de goudprijs nog veel verder stijgen.

De potentiële koerswinsten op onze goud- en zilveraandelen zijn daarom zelfs fors hoger dan 1000%. Klik hier om TopAandelen-abonnee te worden!

 

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media:

Facebook  
Twitter  
WhatsApp  
Google+  
LinkedIn  
Email  
Addthis