Hoeveel aandelen houd ik het beste in portefeuille?
Hanteren jullie een stop loss?
Om de hierboven genoemde reden doen wij dat absoluut niet. Als de koers van een aandeel fors daalt, terwijl het bedrijf goed blijft presteren, dan is het aandeel alleen maar nog goedkoper geworden. Een aandeel verkopen omdat het goedkoper is geworden, is wat ons betreft de wereld op zijn kop. Wij verkopen een aandeel liever als het relatief duur is.
Wat als de koers van een geselecteerd aandeel omlaag gaat?
Op de korte termijn reageert op de beurs vooral het sentiment. We richten ons daarom niet op die dagelijkse koersschommelingen, maar op hoe het bedrijf presteert. Wij baseren ons daarbij grotendeels op onderstaande simpele waarheden:
- Zolang een bedrijf goed presteert, dus winst maakt, groeit de werkelijke waarde van het aandeel iedere dag.
- Op de lange termijn komt de werkelijke waarde van een bedrijf ALTIJD tot uiting in de koers van het aandeel.
Als de koers van een aandeel na selectie omlaag gaat, dan blijven wij vooral rustig en doen we niets.
Mag ik direct na aankoop een koersstijging verwachten?
Dat kunnen we absoluut niet beloven. Niemand kan voorspellen wat de beurs of de koers van een aandeel de komende dagen, weken of zelfs maanden gaat doen. Als buy-en-hold belegger moet je per definitie op de lange termijn gericht zijn, en dus moet je per definitie geduldig zijn. Soms zien we forse winst binnen een paar maanden, soms duurt het een stuk langer, soms gaan de koersen eerst verder omlaag.
Hoe lang blijft een geselecteerd aandeel in portefeuille?
We selecteren een aandeel als we constateren dat het spotgoedkoop is in relatie tot de financiele positie en de prestaties van het bedrijf. Vervolgens houden we het aandeel geduldig vast, totdat we constateren dat het aandeel niet langer als goedkoop (of zelfs duur) kan worden beschouwd. We selecteren een aandeel met de bedoeling om het minimaal een jaar in portefeuille te houden. Het kan voorkomen dat we een aandeel reeds na enkele maanden weer verkopen én het kan voorkomen dat we een aandeel jarenlang in portefeuille houden.
Hoe groot is het risico met beleggen?
Beleggen brengt altijd risico met zich mee: het risico dat je (een deel van) je belegde vermogen kwijtraakt. Rendement en risico zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar niet persé evenredig. Het belangrijkste bij beleggen is dat je dat risico zoveel mogelijk beperkt en toch voldoende rendement overhoudt.
Maar u mag nooit vergeten dat u risico’s zelf ook een groot deel in de hand heeft!
De gemiddelde belegger besteedt meer tijd en onderzoek bij de aanschaf van een printer of stofzuiger dan dat hij aan een aandeel besteedt, waar vervolgens enkele duizend euro’s in geïnvesteerd worden.
Vaak heeft men geen enkel benul of het bedrijf waar in belegd wordt financieel wel tegen een stootje kan, of dat het bedrijf überhaupt wel winst maakt…
Beleggers kopen het aandeel omdat “het in de krant” stond, of op Facebook aangeraden werd, omdat het aandeel gestegen was, of omdat het bij reclame op TV (Businessclass) was…
Ze kopen zonder te beseffen dat een koers óók altijd een onverhoopte richting op kan…en dat de tv-tip inderdaad gekochte zendtijd (lees: reclame) was.
Huiswerk vooraf kan risico beperken:
– analyseer de cijfers en de situatie van het bedrijf, zodat u wéét wat u koopt! (gebruik bijvoorbeeld deze criteria)
– spreid uw beleggingen over meerdere aandelen, denk daarbij ook aan de diverse sectoren
– wees u ervan bewust hoe lang u uw geld belegd wilt/kunt hebben, en past die verwachting bij uw aandeel?
– bepaal van tevoren wat uw uitstap-strategie is (risicomanagement)
– en als u een beleggingsfonds of beleggingsservice volgt, zorg dan dat u van tevoren weet of de gevoerde strategie ook op de langere termijn bij u past…
…want u mag bij geen enkele strategie op korte termijn een gegarandeerd rendement verwachten.
Verder zijn er ook meerdere “wetmatigheden” waar je rekening kunt houden. Zoals “altijd beleggen in aandelen met een ‘Return on Equity’ hoger dan 15% levert op termijn een rendement op dat tot drie keer hoger ligt dan de beursindices” en andere criteria die het beleggingsrisico verminderen.
Deze criteria waar wij ons graag aan houden kunt u lezen in het rapport dat u HIER gratis op kunt vragen.
Kan ik uw adviezen blind opvolgen?
Ten eerste geven wij geen adviezen. Wij selecteren de aandelen die naar onze overtuiging de beste verhouding hebben tussen risico en rendement. Ten tweede is het onze mening dat u NOOIT blind de adviezen van iemand anders zou moeten volgen. U moet altijd zelf na blijven denken, want het is uw geld waarmee u belegt. Daarom geven we ook bij ieder aandeel een uitgebreide uitleg over hoe en waarom we dat aandeel hebben geselecteerd, geven we u alle cijfers erbij én vermelden we de links naar de bronnen van waar we onze informatie hebben.
Het is belangrijk dat u kritisch en aandachtig leest waarom wij een aandeel hebben geselecteerd, en daarna voor uzelf bepaalt of u het met onze analyse eens bent. Pas als dat laatste het geval is, is het verstandig om daadwerkelijk in het betreffende aandeel te beleggen.
Moet ik voor het volgen van uw strategie geld overmaken naar een bankrekening van u of moet ik zelf een broker nemen?
U bent altijd eigen baas over uw geld en daarmee ook zelf verantwoordelijk voor het inleggen van orders. Het inleggen van orders kan bij vrijwel iedere bank of internet broker online via uw pc.
Wij sturen nieuwe abonnees direct een Bonus Rapport, waarin wij alle informatie verschaffen over de internet broker waar we zelf al jarenlang klant zijn. Wij raden iedere belegger aan om deze broker te gebruiken, want de kosten zijn er gemiddeld 95% lager dan bij de gemiddelde Nederlandse bank of broker.
Ontvang ik ook een verkoopsignaal als ik geen abonnee meer ben?
Absoluut. Ons principe is dat we nooit iemand aan zijn eigen lot overlaten betreffende een door ons geselecteerd aandeel. Als u een los nummer van het “Super Rendement Rapport” hebt besteld, of als uw abonnement ten einde is, sturen we u een bericht zodra we voor een door ons geselecteerd aandeel een verkoopsignaal uitsturen. Zelfs al houden we een aandeel nog 10 jaar lang in portefeuille.
Als u betreffende een door ons geselecteerd aandeel niet zeker bent, of er vragen over hebt, kunt u ons daarover altijd even een mail sturen.
Ontvang ik bericht als een geselecteerd aandeel weer gaat worden verkocht?
Ja, u ontvangt van ons bericht wanneer wij een aandeel gaan verkopen. Wij laten principieel niemand aan zijn lot over met een door ons geselecteerd aandeel. Daarom sturen we u altijd een aparte mail als we besluiten een aandeel te verkopen.