Visie en strategie TopAandelen.com

Stelt u zich eens voor: u bent in de supermarkt en u ziet daar dat uw merk wasmiddel deze week in de aanbieding is. Nu tijdelijk 3 pakken wasmiddel voor de prijs van 2. Wat doet u met zo’n aanbieding?

Waarschijnlijk zult u in ieder geval zes pakken meenemen, of misschien wel negen. Wasmiddel is tenslotte niet het goedkoopste produkt, de kwaliteit is zowat gegarandeerd en het is onbeperkt houdbaar. Conclusie: zo maximaal mogelijk profiteren.

Nu gaan we de zaak omdraaien: stelt u zich eens voor dat er een groot affiche hangt:

Wasmiddel nu tijdelijk slechts 25% hoger in prijs! Profiteer nu want op = op!

Wat zou u in zo’n geval doen? Zelf zou ik hoofdschuddend doorlopen en een ander wasmiddel kiezen, maar onder u zullen er ongetwijfeld ook zijn die aan de manager of aan een medewerker zullen vragen of ze misschien hun verstand hebben verloren. En sommigen zouden zich misschien zelfs beledigd voelen en bij de manager verhaal gaan halen. Anderen zouden misschien eens rond gaan kijken om te zien of er ergens een verborgen camera hangt.

Maar zou het misschien toch verstandig kunnen zijn om op die laatste aanbieding in te gaan? Wie weet wordt een pak wasmiddel volgende week nóg duurder, en dan is het maar goed als we alvast een paar pakken hebben ingekocht, niet waar?

Nu zult u waarschijnlijk concluderen dat ik mijn verstand heb verloren, want dat laatste is natuurlijk een enorme onzinnige redenering. We zijn tenslotte verstandige rationele mensen die logisch kunnen redeneren, is het niet?

Hoe we op de AANDELENmarkt wél op dit soort “aanbiedingen” reageren

U zult in de afgelopen jaren ongetwijfeld op een of andere manier gehoord en gelezen hebben over het succesaandeel EBAY, of zelfs via hun website produkten hebben gekocht of verkocht. In het begin van 2005 noteerde EBAY nog een koers rond de $53 en iedere dag werden miljoenen aandelen EBAY verhandeld. Er werden dus dagelijks miljoenen van deze aandelen verkocht, maar ook gekocht! Er waren dus honderdduizenden mensen die in de periode december 2004 tot januari 2005 het EBAY kochten voor een koers boven de $50.

Wat bezielde deze mensen? EBAY behaalde in 2005 een winst van $0,86 per aandeel en dus noteerde het aandeel een koers/winst verhouding van maar liefst 62!! 
Of om terug te komen op de aanbieding van het wasmiddel: de koers van EBAY schreeuwde ons het volgende toe:

AANBIEDING: Nu aandelen EBAY met een k/w verhouding van maar liefst 62!
Wees er snel bij want deze aanbieding is slechts beperkt geldig!

Op de beurs werd massaal gereageerd op deze “aanbieding”. En denkt u nu alstublieft niet dat het de professionele beleggers waren die massaal aandelen EBAY aan het kopen waren. Zij hadden EBAY al een paar jaar daarvoor gekocht voor een koers van $15! Het waren grotendeels particuliere beleggers die het aandeel voor $53 kochten omdat het aandeel hot was, omdat EBAY zo’n fantastisch bedrijf was en omdat de vooruitzichten zo fantastisch waren. Laten we over één ding heel duidelijk zijn. EBAY ís een fantastisch bedrijf waarvan de toekomst er zeer rooskleurig uitziet. Alleen was het aandeel belachelijk duur geworden door particuliere beleggers die in hun angst om niet mee te profiteren de koers kunstmatig omhoog dreven. Jaren na de Internet Bubble, die miljoenen beleggers hun spaarcenten en pensioenen kostten en in een aantal gevallen zelfs hun huizen, blijkt dat we er niets van hebben geleerd en nog steeds exact dezelfde fouten maken. In januari 2005 werd de daling ingezet en begin augustus 2006 noteerde EBAY zelfs een koers van $22, een daling van bijna 60%. Ook in dit geval hebben honderdduizenden beleggers weer grote sommen geld verloren omdat ze achter de meute aanliepen en bang waren grote winsten mis te lopen.

  • Waarom kopen we aandelen van bedrijven die een koers/winst verhouding van 40 of meer noteren?
  • Hoe komen we tot dit soort waanzinnige beslissingen?
  • Waarom gaan we in de supermarkt (is tenslotte ook een markt) rationeel om met prijzen…
    en vergeten we dat compleet zodra we ons op de aandelenmarkt begeven?
  • Waarom zijn we in de supermarkt niet bang dat de koers van een pak wasmiddel verder zal stijgen… en zijn we dat op de aandelenmarkt juist wél?

“If you do what everybody else does, you will get what everybody else gets”

Als je doet wat de meeste mensen doen, dan krijg je wat de meeste mensen krijgen.
En verreweg de meeste beleggers lijden op termijn verlies op de beurs.

Wordt het niet tijd om op de beurs dát te doen wat de meeste andere beleggers juist niét doen?

Herinnert u zich nog de dagen en weken na 11 september? De beurs knalde omlaag en iedereen wilde van zijn aandelen af. Hetzelfde gebeurde later op de Nederlandse beurs nog een keer toen begin 2003 de fraude bij Ahold bekend werd. Iedereen verkocht zijn aandelen. Analisten en “beursgoeroes” voorspelden al een AEX die naar 150 en misschien wel 100 zou gaan. Zij gaven de particuliere belegger nog een extra motivatie om snel en met groot verlies uit de markt te stappen.

Maar aangezien de beurs een doodgewone markt is, was er voor ieder verkocht aandeel ook iemand die in die weken de aandelen kocht. Nu zult U zich misschien afvragen welke “idioot” aan het kopen slaat op een moment dat zojuist een terroristische aanslag heeft plaats gevonden. Kijkt u echter naar de maanden na 11 september of na het Ahold debacle, dan kunt u zien dat juist de “idioten” die op dát moment aan het kopen waren achteraf het meeste rendement haalden. Zij deden exact het tegenovergestelde van wat de massa deed! Het waren dan ook de particuliere beleggers die verlies leden en het waren juist de professionele beleggers die een paar maanden later de winst binnen haalden.

Met individuele aandelen gebeurt exact hetzelfde! Soms zien we aandelen belachelijk duur worden, zoals bij EBAY het geval was, maar minstens net zo vaak gebeurt het dat aandelen juist belachelijk goedkoop zijn.

De beurs heeft net als de supermarkt regelmatig “produkten” in de aanbieding die tijdelijk in prijs zijn verlaagd!

De 11 gouden regels van TopAandelen.com

Vertrouwen is een van de belangrijkste zaken in de financiële wereld. Voor ons is het ontzettend belangrijk dat we uw vertrouwen verdienen en daarom vinden we het nodig om u precies te informeren over wat onze visie is, wat onze basisprincipes zijn en hoe we feitelijk te werk gaan. We kunnen dit kort en bondig samenvatten in de volgende elf uitgangspunten:

  1. Het verleden heeft bewezen dat je een bovengemiddeld rendement behaalt als je in aandelen belegt van bedrijven die jaarlijks bewijzen dat hun winst op een gezonde manier groeit.

  2. De korte termijn ontwikkeling van aandelenkoersen is tegenwoordig voor een groot deel gebaseerd op emotie. Angst en hebzucht strijden met elkaar om voorrang, waardoor aandelenkoersen overdreven hard kunnen stijgen of juist kunnen dalen. Op lange termijn echter komt de daadwerkelijke waarde van het bedrijf altijd tot uiting in de koers van het aandeel.

  3. Het is een gegeven dat ook koersen van topkwaliteit aandelen overdreven hard dalen, met als gevolg dat deze aandelen zeer goedkoop worden. Het zijn vooral de professionals die daarvan profiteren.

  4. Het verleden heeft bewezen dat je een zeer goed rendement behaalt als je belegt in aandelen van gezonde bedrijven die jaarlijks bewijzen dat hun winst op een gezonde manier groeit (zie 1.) én als je die aandelen koopt op een moment dat ze “in prijs verlaagd” zijn.

  5. Het verleden heeft bewezen dat de koersen van kwaliteitsaandelen altijd en vaak zeer snel herstellen als om welke reden dan ook een beurscrash plaats heeft gevonden. Zolang je in ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen belegt, is er geen reden om angst te hebben voor een beurscrash.

  6. Beleggers die achter de meute aanlopen lopen het grootste risico om grote verliezen te lijden.

  7. Het is verstandig om op de beurs gewoon ons boerenverstand te gebruiken, net zoals we dat in de supermarkt doen. Je gaat geen 5 euro voor een pak melk betalen omdat een ander dat toevallig ook doet. Op dezelfde manier ga je geen aandeel kopen met een koers/winst verhouding van 40 omdat een ander dat toevallig ook doet. 

  8. We selecteren nooit een aandeel met een koers/winst verhouding hoger dan 15. 

  9. Het is verstandig om de koers/winst verhouding te relateren aan de verwachte winstgroei voor de komende jaren. Als je het bedrijf van je buurman zou overnemen, zou je tenslotte ook willen weten hoe de winstvooruitzichten zijn. 

  10. We willen alleen aandelen, waarvan wij overtuigd zijn dat ze op de lange termijn een laag risico met zich meebrengen, en waarvan de koers volgens ons fors omhoog moet

En dan nog als bonus ons belangrijkste principe:
Bonusprincipe: Als je in kwaliteit belegt, betaalt geduld zich altijd uit.

Beleg daarom niet langer in dure aandelen en al helemaal niet aandelen van bedrijven die geen jaarlijkse winstgroei realiseren!


In het licht van bovenstaande basisprincipes geven we u daarom gratis de volgende adviezen:

  1. Kijk kritisch naar alle aandelen in uw portefeuille.
    Kijk naar de koers/winst verhouding en naar wat de verwachte winstgroei van het bedrijf is. Kijk ook naar wat het bedrijf in de afgelopen paar jaar heeft gepresteerd.

  2. Verkoop aandelen die te duur zijn.

  3. Verkoop aandelen van bedrijven die nauwelijks of geen winstgroei realiseren.

  4. Bedenk hoeveel u zou willen betalen als u het bedrijf van uw buurman, vriend, familielid of uw werkgever zou willen overnemen.
    U zou willen weten of en hoeveel winst er de afgelopen jaren is behaald en wat de winstvooruitzichten zijn. Daarna zou u berekenen hoeveel jaar het zal duren om uw investering terug te verdienen.

  5. Beoordeel beursgenoteerde aandelen op dezelfde kritische manier.
    Bij het kopen van een beursgenoteerd aandeel wordt u tenslotte voor een (weliswaar heel klein) deel eigenaar van het bedrijf.

  6. Beleg uw geld alleen in de beste bedrijven, waarvan u de aandelen relatief goedkoop kunt aanschaffen.

Particuliere beleggers volgen, zonder het te beseffen, steeds weer de meute. Terwijl de meute meestal ONGELIJK heeft.

U moet dus het tegenovergestelde doen, en daar helpen we u bij.

Met ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen beleg je met minimaal risico voor maximaal rendement.

Voor wie is deze manier van beleggen het meest geschikt?

  1. Voor de beginnende belegger.Het beste wat een beginnende belegger kan doen is om niet al te veel capriolen uit te halen en vooral te beleggen in aandelen van de beste beursgenoteerde ondernemingen. Vooral belangrijk voor de beginnende belegger is om geduld op te brengen en niet te agressief te werk gaan.

  2. Voor de kleine belegger. De kleine belegger (< € 25000 te beleggen vermogen) kan het beste niet al te veel risico’s nemen met zijn te beleggen vermogen. Ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen zouden minstens twee derde deel van zijn portefeuille moeten vormen.

  3. Voor de ervaren belegger. De ervaren belegger weet als geen ander dat een deel van zijn te beleggen vermogen in kwaliteitsaandelen moet worden belegd. Als je die aandelen dan ook nog kunt aanschaffen op een moment dat de koersen relatief laag staan, levert dit op termijn alleen maar meer rendement op.

  4. Voor de vermogende belegger. De vermogende belegger kan het beste met een deel van zijn vermogen een portefeuille opbouwen met aandelen van de beste kwaliteit. Hierdoor creëert hij een gezonde basis voor zijn totale beleggingsportefeuille en voorkomt hij al te grote risico’s.

Wat zijn de kosten om van deze unieke strategie te profiteren?