Zwaartekracht op de beurs

Gisteren vertelde ik u in dit artikel over hoe duur de FANG aandelen zijn in vergelijking tot het tech-aandeel dat wij voor ons nieuwe “Super Rendement Rapport” selecteerden.

Een paar uur later las ik een groot deel van het enorme kwartaalbericht van Mark Yusko’s Morgan Creek Capital (zie hier).

Het ging toevallig over precies hetzelfde onderwerp.

Namelijk dat de wet van de zwaartekracht ook op de beurs geldt. Als een aandeel (of de beurs als geheel) te hard stijgt en dus te duur wordt, gaat zwaartekracht vanzelf een keer een rol spelen.

1720: Isaac Newton zet zijn intelligentie opzij
Het was nota bene de uitvinder van de wet van de zwaartekracht, en groot natuurkundige Isaac Newton die in 1720 dacht dat diezelfde zwaartekracht op de beurs geen rol speelde.

Hij liet zich gek maken door de South Sea bubbel en verloor al zijn geld. Zie het plaatje hieronder.

Newton was uiteraard een superintelligente wetenschapper. Maar toen hij ging beleggen stopte hij volledig met logisch denken.

1929: Buffett’s leermeester slaat waarschuwingen in de wind
De grondlegger van wat nu value-investing wordt genoemd, leermeester van Warren Buffett en schrijver van het volgens velen belangrijkste boek over beleggen is Benjamin Graham.

In 1929 was de toen 35-jarige Graham al een zeer succesvol vermogensbeheerder. Omdat hij dacht dat de bomen op de beurs tot in de hemel zouden blijven groeien, was hij volop met geleend geld aan het beleggen in de populairste, dus duurste en meest speculatieve aandelen.

Toen de hype in 1929 een hoogtepunt bereikte, werd Graham meerdere malen gewaarschuwd door oudere, meer ervaren collega’s. Hij sloeg alle waarschuwingen in de wind en verloor in de jaren 1929 tot 1933 zowat al zijn geld.

Zijn beroemde boek schreef Graham in 1949, dus ruim 15 jaar nadat hij zijn enorm dure les had geleerd.

De moraal van het verhaal
Ten eerste dat zelfs de allerslimste mensen in staat zijn om met beleggen de allerdomste dingen te doen.

Ten tweede dat ook op de beurs de wet van de zwaartekracht geldt. Als een aandeel te hard stijgt en dus te duur wordt, komt vanzelf een keer de dag dat de koers volledig onderuit gaat.

Vermijd dure aandelen. Beleg in goedkope aandelen.
Vermijd daarom FANG-aandelen en andere populaire, peperdure aandelen. Zwaartekracht gaat daar automatisch een rol spelen.

Beleg liever in een tech-aandeel van een bedrijf dat actief is in een enorme groeimarkt, dat maar liefst 75% winstgroei realiseert, en waarvoor je slechts 10 keer de jaarwinst betaalt.

Met ons nieuwe “Super Rendement Rapport” hebt u de unieke kans juist dat laatste te doen. Klik hier om het snel te bestellen!