Boer Jaap, boer Henk en de markt voor bloemkool

Er zijn honderd mensen die iedere week een bloemkool kopen op de dorpsmarkt. Het is de enige plaats waar je bloemkool kunt kopen. Boer Jaap en boer Henk verbouwen bloemkool. Samen leveren ze iedere week 120 bloemkolen aan de markt.

Wat doet de prijs van bloemkool? Die daalt omdat er meer aanbod is dan vraag.

De prijs van bloemkool daalt zodanig dat boer Henk ermee stopt. Hij kan zijn hoofd niet meer boven water houden. Boer Jaap is groter en produceert efficiënter dan boer Henk. Hij blijft bloemkool verbouwen, ook al verdient hij er nauwelijks nog iets aan.

Dit is het punt waarop de prijs van bloemkool op een dieptepunt staat.
En waarop de ellende in de bloemkoolsector het grootst is.

Maar tegelijk het punt waarop een enorme bull markt in bloemkool op het punt van beginnen staat. En je als belegger in bloemkool moet beleggen. Of aandelen in het bedrijf van boer Jaap moet kopen.

Want nadat boer Henk is gestopt, zijn er nog steeds 100 mensen die een bloemkool willen. Er is echter alleen nog boer Jaap. En die kan slechts 80 bloemkolen leveren.

Wat doet de prijs van bloemkool? Die stijgt. Meer vraag dan aanbod.

De pret voor boer Jaap (en voor alle bloemkoolbeleggers) duurt tót het moment dat er nieuwe boeren komen die ook veel geld willen verdienen aan bloemkool. Die moeten echter wel eerst hun land bloemkool-klaar maken, dan bloemkool planten, laten groeien, oogsten, en kunnen dan pas naar de markt.

Als je je huiswerk doet, bijhoudt wat boeren in de omgeving van boer Jaap doen, dan weet je als bloemkoolbelegger wanneer het einde van de bull markt in bloemkool nadert.

Het is een simpel voorbeeld. Maar precies zo werkt de markt voor grondstoffen.