Hier liggen de grootste kansen in 2024!

Komende week begint een nieuw beursjaar, en in dit artikel vertellen we u waar volgens ons de grootste risico’s en juist de grootste kansen liggen.

We kijken naar de economie, de beurs als geheel, goud en zilver, uranium en naar voor de energietransitie belangrijke grondstoffen.

Dit artikel is een stuk langer dan normaal. Pak er dus een bak koffie of een goed glas wijn bij, en neem er even rustig de tijd voor!

 

Aan de rand van een recessie
Alles wijst erop dat de Amerikaanse economie nu toch écht aan de rand van een recessie staat.

In 2023 kwam de door iedereen verwachte recessie er niet omdat de Amerikaanse consument al het tijdens covid verkregen extra spaargeld er doorheen jaagde (YOLO) en omdat allerlei covid-regelingen nog steeds van kracht bleken te zijn.

Nu al dat extra spaargeld zowat op is en die covid-regelingen voor 90% zijn beëindigd, zal 2024 er heel anders uitzien.

Daarbij laat de tweet hieronder zien dat de Amerikaanse consument zichzelf zelfs extra in de problemen heeft gewerkt.

Creditcardschulden stegen dit jaar met 10% naar recordniveau, terwijl Amerikanen voor de feestdagen maximaal gebruik maakten van Buy Now Pay Later-services.

Nu betalingsachterstanden op auto- en creditcardleningen al fors aan het stijgen zijn, zal de kater in 2024 fors zijn.

De Amerikaanse economie staat aan de rand van een recessie.

 

Wat gaat de beurs doen?
Een algemene, en door velen onderschatte wijsheid is dat de beursindices afhankelijk zijn van hoeveel liquiditeit richting de beurs vloeit.

De misschien wat onduidelijke grafiek hieronder geeft aan hoeveel liquiditeit dit jaar maandelijks richting de beurs, of juist weg van de beurs vloeide.

Ondanks dat de Federal Reserve officieel aan Quantitative Tightening (blauwe balkjes) deed, vloeide dit jaar per saldo bijna $640 miljard aan liquiditeit richting de beurs.

Probleem voor 2024 is dat de rode balken in de grafiek (Reverse Repo) aan dit tempo over een paar maanden geen liquiditeit meer kunnen leveren.

Waarna liquiditeit van de beurs zal wegvloeien, en het risico op een forse beursdaling (zoals eind 2018) groot is.

Ook liet ik u eerder deze maand al zien dat een periode van renteverlagingen (die er nu aankomt) historisch gezien juist negatief is voor de beursindices.

Dit uiteraard omdat centrale banken de rente altijd verlagen als het al slecht gaat met de economie.

Op basis hiervan zien wij vooral vanaf maart een groot risico op een stevige beursdaling, die zal aanhouden totdat de Fed aankondigt dat ze stopt met Quantitative Tightening, en/of zelfs weer geld te gaan printen.

 

Goud en zilver
De VS staat aan de rand van een recessie en Powell heeft al aangekondigd komend jaar te beginnen met het verlagen van de rente.

Zoals ik u deze maand al meermaals vertelde, is dat negatief voor de beursindices, maar juist zeer positief voor goud- en zilver(aandelen).

Ik vertelde u eerder deze maand ook dat de huidige situatie vergelijkbaar is met die van begin 2001, toen ook een periode van renteverlagingen aanbrak.

De grafiek hieronder laat zien wat dit toen met goudaandelen deed.

Door de stagnerende economie, dalende rente, dalende dollar én de hoogste geopolitieke instabiliteit sinds 1945…

…belooft 2024 een fantastisch jaar te worden voor goud- en zilver(aandelen).

 

Metalen benodigd voor energietransitie
Het frappante aan metalen als koper, nikkel en kobalt is dat er fors in nieuwe mijnen moet worden geïnvesteerd om de energietransitie te doen slagen…

…maar dat dit door de enorme renteverhogingen sinds april 2022 zwaar is ontmoedigd.

Waardoor de snel stijgende rente op korte termijn zorgde voor koersdalingen, maar op de langere termijn juist zorgt voor grotere tekorten, dus véél hogere koersen.

Voor koper zagen we de afgelopen twee maanden al een stortvloed aan berichten over tegenvallende productie, waardoor aanbod wordt beperkt.

Tegelijk zien we dat China zwaar inzet op de productie en export van elektrische auto’s waar enorme hoeveelheden koper voor nodig zijn.

Ook zorgt de aankondiging op de klimaatconferentie in Dubai dat investeringen in hernieuwbare energie (wind en zon) tot 2030 worden verdrievoudigd voor een enorme impuls.

Dit alles terwijl koperproducenten bij de huidige koperprijs en huidige rente absoluut géén zin hebben om in nieuwe mijnen te investeren.

Powells aankondiging van naderende renteverlagingen zorgde dan ook voor een forse stijging van onder meer koperaandelen.

Tegelijk geldt echter dat een recessie in de EU en de VS de vraag naar grondstoffen omlaag drukt.

Alles bij elkaar zijn wij voor koper en andere kritieke metalen zeer positief over 2024, maar verwachten we de meeste koersstijging in de tweede helft van het jaar.

Want dan zullen ECB en Federal Reserve zéér waarschijnlijk weer volop aan het stimuleren zijn.

 

Acuut tekort aan uranium
In tegenstelling tot andere grondstoffen, heeft de economische cyclus geen invloed op de vraag naar uranium.

Want kerncentrales moeten blijven draaien. En voor in aanbouw zijnde kerncentrales moet tijdig uranium worden aangekocht.

Zoals ik u vorige week al vertelde, is er nu sprake van een acuut tekort aan uranium.

Experts die al 40 tot 50 jaar actief zijn in de nucleaire industrie geven aan dat ze een situatie zoals deze nooit eerder hebben gezien.

Ook niet in de jaren ’70 en ook niet tijdens de vorige bull markt (2001-2007).

Frappant is dat de laatste weken steeds meer Wall Street analisten en andere fondsbeheerders in de gaten lijken te krijgen hoe uniek deze situatie is.

Morgan Stanley geeft aan dat ze het meest positief is over uranium, simpelweg omdat het aanbod de vraag niet kan bijbenen.

Wij verwachten daarom dat ook 2024 een absoluut topjaar wordt voor uranium(aandelen).

Met grote kans dat koersen van uraniumaandelen verticaal gaan.

 

Zo profiteer je maximaal in 2024!
Wij gaan ervoor zorgen dat onze TopAandelen-abonnees zo maximaal mogelijk profiteren van deze bull markten.

Uiteraard blijven we voor onze maandelijkse "Super Rendement Rapporten" op zoek naar de meest interessante goud-, zilver-, uranium- en andere grondstofaandelen.

Maar daarnaast blijven we onze TopAandelen-abonnees extra tips sturen zodra koersgrafieken van reeds geselecteerde aandelen ons een mooi koopsignaal geven.

Mede door die extra tips kan iedere abonnee maximaal profiteren van deze enorme bull markten.

Deze maand stuurden we al diverse extra goud-, zilver-, koper- én uraniumtips naar onze TopAandelen-abonnees.

Daar bovenop stuurden we ze vrijdag nog een extra goudtip én een extra zilvertip.

Als nieuwe abonnee ontvangt u deze extra tips helemaal gratis bij het ingaan van uw abonnement.

2024 gaat een topjaar worden!
Klik hier om TopAandelen-abonnee te worden