Van veilige haven naar bananenrepubliek

In onzekere tijden vluchtten beleggers de afgelopen decennia altijd naar de dollar. Want dat is nu eenmaal de world reserve currency.

Dat is nu aan het veranderen.

Het lijkt er zéér sterk op dat in de huidige onzekere tijden steeds meer beleggers liever goud kiezen als veilige haven.

Allereerst geldt dat de huidige geopolitieke spanningen (China, Rusland, Midden-Oosten) ervoor zorgen dat steeds meer landen de dollar als betaalmiddel gaan mijden, waardoor de dollars status als wereldmunt langzaam maar zeker aan het afkalven is.

Een oceaan van schulden
Daar bovenop zien we dat steeds meer grote, bekende beleggers waarschuwen voor de snel stijgende Amerikaanse staatsschuld.

Obligatiekoning Jeffrey Gundlach stelt in de tweet hieronder zelfs dat de Amerikaanse economie drijft op een oceaan van schulden.

En terecht. Want in begrotingsjaar 2018 maakten de Amerikaanse overheid, burgers en bedrijven samen maar liefst $2378 miljard aan extra schulden, waarmee ze nominaal slechts $1070 miljard aan economische groei realiseerden.

De Amerikaanse economie drijft dus inderdaad op een oceaan van schulden. En dankzij de waarschuwingen van bekende figuren als Gundlach beginnen steeds meer beleggers dat in te zien.

Bananenrepubliek
Het gevolg daarvan zien we in de tweet hieronder.

Omdat de Amerikaanse staatsschuld zelfs in een jaar van forse economische groei zo hard stijgt, wordt de VS in de Financial Times nu zelfs bestempeld als een potentiële bananenrepubliek.

Waardoor steeds meer beleggers besluiten dat ze hun geld liever in goud steken dan in dollars.

ALLE signalen staan op groen
Vorige week vertelde ik u al dat de goudprijs de afgelopen twee weken eigenlijk had moeten corrigeren als gevolg van de opluchtingsrally in aandelen.

Dat is niet gebeurd. En dat is een zéér positief signaal voor goud.

De omstandigheden voor een verder stijgende goudprijs worden hierdoor alleen maar gunstiger.

Ik schreef het ook al in dit artikel. De huidige situatie doet sterk denken aan de eerste helft van 2016. Alleen zijn de omstandigheden voor een forse, langdurige stijging nu héél veel beter.

Voor goud en zilver staan ALLE seinen op groen.

Met deze 5 extra goudtips maak je van 2019 een superjaar!
De afgelopen weken stuurden we al vijf extra goudtips naar onze TopAandelen-abonnees. Er zullen er meer volgen.

Als nieuwe TopAandelen-abonnee pak je die tips gelijk mee. Ben je perfect gepositioneerd om van 2019 een superjaar te maken.
Klik hier om snel TopAandelen-abonnee te worden!

 

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: