Uit alle beursanalyses van de knapste koppen die ik het afgelopen jaar heb gelezen, trek ik één simpele conclusie. En dat is dat de meeste verwachtingen/voorspellingen achteraf gezien zo de prullenbak in konden.
De oorzaak?
Niemand heeft ooit een situatie meegemaakt waarbij centrale banken op een zó grote schaal de rente omlaag en de beurzen omhoog manipuleerden. En waarbij de beurs zich zó braaf liet sturen door acties (en zelfs loze uitspraken) van centrale bankiers.
Komt uiteraard bij dat beleggingsfondsen, pensioenfondsen en hedge funds rendement moeten maken. En dat gaat met de huidige lage rente nu eenmaal niet zo lekker op de geld- of kapitaalmarkt.
Te lage interesse van particuliere beleggers
Een andere analyse komt van veteraan Chris Weber. Hij heeft al vaak aangegeven dat de beurs nog een tijd lang verder kan stijgen omdat er wat hem betreft nog te weinig interesse van particuliere beleggers is.
Het kenmerk van een top is nu eenmaal dat particulieren massaal in aandelen beleggen. En vooral erg optimistisch zijn. Maar dat zijn ze blijkbaar nog steeds niet.
Want twee weken geleden bleek uit een jaarlijkse enquete dat 73% van de Amerikaanse huishoudens voorlopig niet van plan is om in aandelen te gaan beleggen. Ondanks de lage rente.
We mogen daarbij verwachten dat centrale banken de geldpersen (harder) zullen laten werken zodra het beursklimaat teveel verslechtert. En dat de beurs daarop dan weer positief reageert.
Conclusie
Welbeschouwd is er dus alle reden om te verwachten dat beurzen de komende tijd verder zullen stijgen. Zolang er niets geks gebeurt.
De kans op een zogeheten black swan event, stijgt echter gestaag. Omdat sinds 2008 nu eenmaal geen enkel structureel probleem is opgelost. Zodra iets groots en onverwachts gebeurt, zullen beleggers massaal naar de uitgang vluchten.