Het is nu tijd om in te grijpen

Wij hebben afgelopen jaren al vaker gedacht dat de beurs rijp was voor een forse daling. Maar iedere keer wisten centrale bankiers een daling tijdig in de kiem te smoren door te beloven om geld te gaan printen of door dit daadwerkelijk aan te kondigen.

In oktober nog herstelden aandelenkoersen op miraculeuze wijze nadat regionale Fed-President James Bullard aangaf dat de Fed er alles aan moet doen (= geld printen) om inflatie niet teveel beneden 2% te laten dalen.

Omdat deze man vanaf januari stemrecht heeft bij de nationale Fed-beslissingen over de rente en over al dan niet geld printen, schoot de markt in een soort opwaartse paniek.

Obligatiemarkt doet niet langer wat centrale bank wil
De aandelenmarkt reageerde dus op deze zoveelste belofte van een centrale bankier. Probleem is alleen dat de obligatiemarkt al sinds juni niet meer doet wat de Fed wil. En juist dat voorspelt onrust, want de obligatiemarkt loopt altijd voor op de aandelenmarkt.

Wij denken dat de problemen nu écht te groot aan het worden zijn. Allereerst zijn dalende grondstofprijzen niet goed voor de koersen van veel aandelen. Maar er is dus een veel groter probleem.

Een aandeel dat u misschien nooit eerder zag
Kijk hieronder even met me mee naar de grafiek van een aandeel (ETF) dat u misschien niet kent. De High Yield Corporate Bond ETF met als ticker HYG.

Deze geeft de koersen van bedrijfsobligaties weer. En die koersen zijn al sinds juni aan het dalen. Hieronder vertel ik u waarom dat een veeg teken is…

Gratis winst…
De Fed heeft de afgelopen jaren enorm veel liquiditeit aan grote financiële spelers verstrekt. Grote instellingen konden onbeperkt geld lenen tegen enorm lage rente.

Dat geleende geld stopten ze vaak in de meest risicovolle categorie van bedrijfsobligaties. Je leent $100 miljoen tegen 1% en stopt dat geld in bedrijfsobligaties waarop je 6% rente krijgt. Ofwel 5% winst gratis in je zak.

…totdat het mis gaat
Daalt de koers van zo’n bedrijfsobligatie echter met 10%, dan heb je nog steeds $100 miljoen schuld, terwijl je belegging nog slechts $90 miljoen waard is. En moet je $10 miljoen ergens anders vandaan halen.

En als de obligatiekoers verder daalt, wordt de schade alleen maar groter.

Geknepen billen
Veel van dit soort grote jongens zitten nu met geknepen billen. Hoe verder koersen van bedrijfsobligaties dalen, hoe meer ze worden gedwongen om hun posities te sluiten.

Om hun restschuld af te lossen, moeten ze vaak aandelen verkopen. En als het in dit soort situaties écht mis gaat, willen ze allemaal tegelijk naar de uitgang. Met als gevolg verder dalende obligatiekoersen, grotere verliezen, grotere restschulden.

Logisch gevolg: Fors dalende aandelenkoersen

Wat wij verwachten
Op dit moment verwachten wij geen crash, maar wél een forse correctie. Een 20 procent daling zouden wij niet meer dan normaal vinden.

Zodra we echter meer dan 15% daling zien, zal de angst toenemen, en daarmee de druk op de Fed en op de ECB toenemen om serieus geld te gaan printen. Zodra de ECB of de Fed dat aankondigen, zal de beurs waarschijnlijk weer herstellen.

Wat wij gaan doen
Wij sturen onze TopAandelen-abonnees vanmiddag een signaal om in te gaan spelen op een beursdaling. En datzelfde signaal sturen we uiteraard naar de bezitters van het “Bescherm Tijdig je Portefeuille!” rapport.

In dat rapport geven we u een levenslang bruikbare strategie om je tijdig in te dekken tegen een (zware) beursdaling. Voor een absolute vriendenprijs!

Ziet ook ú donkere wolken boven de beurs verschijnen?
Speel dan met een deel van uw geld tijdig in op een (forse) beursdaling!
Bestel hier het “Bescherm Tijdig je Portefeuille!” rapport.