Waar je bij deze beursdaling op moet letten

Ik zal direct met de deur in huis vallen. Ik verwacht dat de huidige beursdaling in totaal op 15% tot 20% zal uitkomen. Daarna zal (tijdelijk) herstel optreden.

De S&P-500 is tot nu toe met ruim 7% gedaald vanaf de top. Heeft dus ruim een derde tot de helft van haar verwachte daling achter de rug.

Zolang de Fed niets doet…
De beurs is de afgelopen jaren totaal afhankelijk geweest van een geld printende Fed. Maar de Fed print nu bijna geen geld meer. Terwijl zelfs wordt gehint op een renteverhoging medio 2015.

Zolang de Fed nu niets doet, zal de beurstrend dalend blijven. De wereld staat er zo belabberd voor dat beleggers niet uit zichzelf spontaan optimistisch worden. En dus zal de Fed op een bepaald moment weer in actie komen.

Teveel druk bij 15% tot 20% beursdaling
Mijn gevoel zegt me dat Yellen (en wie weet ook Draghi?) pas goed in de stress zal schieten als beurzen ongeveer 15% zijn gedaald en dagelijks het nieuws halen.

Dan zal de druk om actie te ondernemen te groot worden. En zal de Fed opnieuw maatregelen aankondigen om de economie te ondersteunen.

Als Yellen straks weer gaat printen…
We blijven met onze afdekstrategie op een dalende beurs inspelen. Maar als Yellen straks QE-4 (= geld printen) aankondigt, gaan we direct onze winst veilig stellen.

Vooral als QE-4 groter gaat zijn dan QE-3, is de kans groot dat de stemming weer volledig draait en dat koersen weer volop omhoog gaan knallen.

Hoe triest het ook is, we moeten letten op de mevrouw op de foto hierboven. Janet Yellen. Als zij straks QE-4 aankondigt, moeten wij stoppen met inspelen op een dalende beurs.

Zolang zij zich echter afzijdig houdt, blijft het verstandig om je portefeuille te beschermen tegen dalende koersen.

Uw portefeuille nog niet afgedekt?
Klik hier voor onze concrete, simpel te volgen strategie om dat alsnog te doen.