Als insiders hun eigen geld gaan inzetten…

Afgelopen vrijdag verkochten we voor onze TopAandelen service het aandeel FAB Universal (FU) uiteindelijk met slechts 102% winst. We stuurden een verkoopsignaal uit na twee negatieve artikelen waarin werd geschreven over een mogelijke verwatering van het aandeel én over het alarmerende signaal dat insiders hun aandelen aan het verkopen waren.

Een goede reden om het vandaag even met u over insiders te hebben.
Want wat voor gasten zijn dat eigenlijk?

Insiders zijn leden van de directie en van de raad van commissarissen van het bedrijf. Het zijn doodgewone mensen met dezelfde menselijke trekjes als u en ik. Daarbij zijn het meestal net zulke belabberde, onnadenkende beleggers als de gemiddelde particulier. En ze vertonen hetzelfde soort kuddegedrag.

Waarom insiders hun aandelen verkopen
Directieleden en RvC-leden krijgen vaak als bonus aandelen toegekend, die ze vanaf een bepaald moment mogen verkopen. Dat doen ze dan ook met alle liefde. Vaak domweg omdat ze het geld op de bank willen, of omdat ze daarmee dat huis, die zeilboot, of die dure auto willen kopen.

Mijn inschatting is verder dat als het aandeel van hun bedrijf in korte tijd enorm in koers stijgt (zoals met FU gebeurde), ze zonder verder nadenken de neiging hebben om zo snel mogelijk hun aandelen verkopen. De meeste insiders zijn absoluut geen beleggers en ze voelen zich pas écht rijk als ze hun geld op de bank hebben.

Doodgewone kuddedieren
Als één insider zijn aandelen heeft verkocht, en die zeilboot heeft besteld, dan volgt zijn collega vaak snel. Insiders zijn vaak doodgewone kuddedieren. Verkopende insiders is wat mij betreft dan ook geen informatie die mij helpt om een oordeel te vormen over een aandeel.

Als insiders echter hun eigen geld gaan inzetten…
…dan is dat wél nuttige informatie. Het betekent uiteraard nog niet dat je als belegger blind je geld in zo’n aandeel moet steken. Maar het is wel een goed idee om het aandeel verder te onderzoeken.

Want als insiders hun eigen geld gaan inzetten om de aandelen van hun bedrijf te kopen, dan heeft iemand die dicht bij het vuur zit reden om de toekomst rooskleurig tegemoet te zien.

Als insiders hun eigen geld gaan inzetten, dan is er een vergrote kans op stijgende koersen. Vaak zelfs al op korte termijn.