Het cijfer dat alleszeggend is

“Waarom bent u er zo zeker van dat de goudprijs richting $3000 zal gaan?” 

Deze vraag ontvingen we afgelopen weekend als reactie op het artikel. Voor het antwoord op die vraag kan ik een heel betoog afsteken, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. We kunnen ons beperken tot slechts één cijfer: de reële marktrente. En dat is het officiële Euribor-tarief minus inflatie.

De Euribor rente is op dit moment rond de 0,8%. Wil een institutionele belegger dus zijn geld op rente zetten en het toch tot zijn beschikking hebben (zoals wij particulieren met een gewone spaarrekening), dan ontvangt hij slechts 0,8% per jaar. Eurostat rapporteerde afgelopen vrijdag dat inflatie in de Eurozone nu 2,6% bedraagt. Dat betekent dat de reële rente nu 1,8% negatief is.

De spaarder gestraft
Een negatieve reële rente betekent feitelijk dat je als spaarder gestraft wordt. Je mag wel spaargeld aanhouden, maar het gaat je effectief geld kosten. En hoe langer dat het geval blijft, hoe meer spaarders zich achter de oren gaan krabben. En een alternatief hiervoor gaan zoeken. En hoe meer spaarders voor goud en zilver als alternatief zullen kiezen.

Historisch gezien geldt dat goud en zilver zélfs bij een licht positieve reële rente in prijs zullen blijven stijgen. De ECB zou de rente dus al naar ongeveer 4% moeten verhogen, voordat er sprake gaat zijn van een reële rente die redelijk positief is. En dat zie ik eerlijk gezegd voorlopig nog niet gebeuren…

Reële rente zal nóg negatiever worden
Eerder het omgekeerde zal gebeuren. Dus dat inflatie sneller zal stijgen dan de rente, en dat de negatieve reële rente nog negatiever wordt. Dat sparen effectief nóg meer geld gaat kosten. En dat zal de prijs van goud en zilver alleen maar verder en sneller opdrijven.

Oplossingen
Daarom leggen we zo de nadruk op het openen van een goudrekening. Want naar onze overtuiging is dat de allerbeste manier om je spaargeld te beschermen.