Iedere dag meer reden om de euro te mijden

Op mijn Twitter account plaatste ik vanmorgen een bericht waarin de Spaanse Minister van Financiën Luis de Guindos verklaart dat de EU-landen absoluut zeker het aan Spanje geleende geld terug zullen krijgen.

In hetzelfde interview aan de Frankfurter Allgemeine verklaart hij dat Spanje eigenlijk slechts 62 miljard euro bankensteun nodig heeft. Die andere 38 miljard is slechts een potje voor de zekerheid.

Hij is het!
Maar wacht eens even! Is dat niet diezelfde man die een maand geleden nog verklaarde dat Spanje maar een paar miljard nodig had? Inderdaad, hij is het! Leest u er dit artikel nog even op na. Dan weet u direct hoe onbetrouwbaar die man (en zijn baas Rajoy) is.

Ik beloof u bij deze dat Spanje véél meer bankensteun nodig heeft dan die 100 miljard euro. U mag mij straks aan deze uitspraak herinneren. Over een paar maanden (of weken) zal nieuwe Spaanse bankensteun het onderwerp van gesprek zijn op de zoveelste EU-meeting.

Alles wat aan Spanje wordt geleend…
En gelooft u zelf dat Spanje het geleende geld ooit terug kan betalen? Alleen al het feit dat een politicus (en vooral iemand als De Guindos) het nodig vindt om dit te benadrukken, zegt mij genoeg. Alles wat aan Spanje wordt geleend, gaan we nooit meer terug zien. Waarom? Omdat Spanje failliet is!

Al dit soort (bijna dagelijks voorbij komende) berichten leiden wat mij betreft tot een nóg groter wantrouwen richting vooral de euro. En geven alleen maar méér reden om mijn geld weg te halen uit euro’s, het in goud en zilver te steken en/of in spotgoedkope aandelen te beleggen van bedrijven die de komende jaren zullen profiteren van belangrijke wereldwijde trends.