Een kleine enquête

De afgelopen paar dagen heb ik een kleine enquête gehouden onder de mensen waarmee ik in contact kwam. Aan 20 mensen heb ik de volgende vraag voorgelegd:

De prijs van een liter benzine is nu €1,90 (=in Italië).
Hoeveel zal een liter benzine kosten in het jaar 2017?

a) €1,50
b) €2,00
c) €2,50
d) €3,00

(ik zou de vraag liever over de prijs van een vat olie stellen, maar de benzineprijs is nu eenmaal iets waar iedere burger een mening over heeft)

Van de 20 mensen waren er 3 die verwachten dat we over vijf jaar nog ongeveer hetzelfde betalen als nu, dus 2 euro. Er waren er 5 die verwachten dat een liter benzine 2,50 euro zal kosten. Daarnaast 7 die verwachten dat we 3 euro zullen betalen en dan waren er nog 5 die verwachten dat we aan 3 euro niet genoeg zullen hebben voor een liter benzine.

Van de 20 mensen waren er dus 17 die de komende jaren fors stijgende brandstofprijzen verwachten. Welk antwoord zou ú kiezen?

Zelf verwacht ik ook stijgende olieprijzen. Wereldwijde oliereserves dalen al jaren en er zijn al tientallen jaren geen écht grote, gemakkelijk te ontginnen olievelden meer gevonden. De vraag naar olie kan best stagneren, maar als het aanbod daarbij daalt, stijgen de prijzen.

Van stijgende energieprijzen heb je als consument veel last, maar als belegger kan je er fors van profiteren.

In de Financial Times lees ik vanochtend dat nu ook Portugal haar banken te hulp moet schieten met een kapitaalinjectie van 6,6 miljard euro. De druk op de ECB om een nieuwe ronde van massaal geld printen te starten wordt met de dag groter. Geld printen doet aandelenkoersen stijgen.