Is de goudprijs een zeepbel?

Deze week ontvingen we diverse mails van lezers die in een grote Nederlandse krant een artikel hadden gelezen met onderstaande titel.

Blijkt dat een Rabobank-analist heeft geschreven dat de goudprijs een zeepbel is. En omdat mijn visie en die van Rabobank mijlenver uiteen liggen, wilden deze lezers weten wat ik hiervan vond.

Normaal reageer ik niet op dit soort zaken. Over ieder onderwerp bestaan verschillende meningen. Als belegger is het aan ú om eenieders argumenten te beoordelen en om te bepalen met wiens visie u het eens bent.

Dat er verschillende visies zijn is ook goed. Want als iedereen dezelfde mening over iets heeft, gebeurt altijd het omgekeerde. Als over een paar jaar dus iedereen positief is over goud en zilver, wordt het tijd om te beginnen verkopen.

McDonalds
Als burger/belegger moet je echter wél altijd eerst kijken van wie een mening komt. En voor jezelf bepalen of de schrijver een écht onafhankelijke mening geeft.

Een bank zal haar klanten nooit adviseren om goud te kopen. En dat mag je ze niet kwalijk nemen. Want die bank zou haar spaarders verliezen, en zichzelf dus gigantisch in de vingers snijden.

Een bank die haar klanten adviseert om goud en zilver te kopen, is als een McDonalds die klanten adviseert om thuis hamburgers en frieten te gaan bakken.

Harry Dent
Er zijn dus meerdere beleggers die negatief zijn over goud. En dat is maar goed ook. Eén van de meest uitgesprokenen daarvan is Harry Dent.

Hij ziet, net als wij, dat de westerse wereld zich in een onmogelijke situatie heeft gemanoeuvreerd door een enorme schuldenberg op te bouwen. En dat centrale banken als doel hebben die schuldenberg door stijgende inflatie te laten dalen.

Hij is echter van mening dat de bevolking zal protesteren zodra inflatie richting 4%-5% gaat. En dat centrale banken dan zullen worden gedwongen om te stoppen met geld printen.

Ik respecteer Harry Dent’s mening, maar ik ben het er totáál mee oneens. Want de gemiddelde burger heeft bij 5% inflatie geen probleem, zolang hij in dat geval 5% loonsverhoging krijgt.

En de gemiddelde burger heeft er al helemáál geen probleem mee als hij meer geld op zijn bankrekening krijgt als gevolg van Helicopter Money. Die gaat daar zelfs blij mee zijn.

Ik ben het dus totaal oneens met Harry Dent. Maar hij is in ieder geval een onafhankelijk denker, die logische en begrijpelijke argumenten gebruikt.

Lachwekkende argumenten
En dat kan je van deze Rabobank-figuur niet zeggen.

Want naast het feit dat een bank per definitie geen onafhankelijke mening over goud kan geven, waren de argumenten die deze Rabobank-analist gebruikte ronduit lachwekkend.

Zó lachwekkend zelfs, dat ik vermoed dat het een bewuste poging is om de gemiddelde burger angst aan te praten. Zodat ze hun geld netjes op hun Rabo-spaarrekening laten staan.

Ideale situatie
En dat is wat mij betreft ideaal. Want dat geeft aan dat we nog in de vroege fase van deze bull markt zitten. Héél veel mensen hebben zelfs nog nooit nagedacht over goud en zilver. Dat zegt genoeg.

Deze week lijken goud en zilver een correctie in te zetten. Ook ideaal. Zoals ik u in dit artikel al vertelde, maak ik van correcties gebruik om bij te kopen.

Wilt u al onze goud- en zilvertips ontvangen?
Klik dan snel hier om TopAandelen-abonnee te worden!