Paniek in de tent!

Ik zie de afgelopen dagen diverse artikelen uit de media voorbij komen die het hebben over onrust op de aandelenbeurzen. Dat terwijl de S&P-500 sinds de op 18 september bereikte top met zegge en schrijve 3,2% is gedaald.

Zijn media en beleggers er zo aan gewend geraakt dat centrale banken de markt zonder enige correctie omhoog manipuleren, dat een 3,2% daling al genoeg is om over onrust te schrijven?

Extreme angst
Vanochtend kwam ik onderstaand plaatje tegen. CNN’s Fear & Greed Index.

Blijkt dat een 3,2% daling van de S&P-500 genoeg is om CNN’s Fear & Greed Index te laten doorslaan naar Extreme Angst. Veel gekker als dit moet het niet worden!

De angst wordt veroorzaakt door een verwachte rentestijging in de VS. Die weer een stijgende dollar veroorzaakt. Wat op haar beurt problemen in vooral opkomende landen veroorzaakt. Maar ook daarover zijn de cijfers niet duidelijk.

Stijgende loonkosten
Want gisteren zag ik onderstaande grafiek voorbijkomen, waaruit blijkt dat de loonkosten in de VS behoorlijk aan het stijgen zijn.

Als je naar bovenstaande grafiek kijkt, dan lijkt het erop dat Yellen inderdaad geen andere keuze heeft dan de rente te verhogen. Waardoor een stijgende dollar en een dalende beurs onvermijdelijk lijkt.

Dalende inflatie
Vanochtend kwam ik echter ook onderstaande grafiek tegen, waaraan je kunt zien of de markt voor de komende tijd hogere of juist lagere inflatie verwacht.

Deze grafiek vertelt ons dat de obligatiemarkt juist dalende inflatie, en dus een verder sputterende economie verwacht.

Als inflatie daalt en de Amerikaanse economie niet groeit, dan mag je verwachten dat Yellen de rente absoluut niét gaat verhogen. Eerder dat ze de geldpersen weer zal laten draaien. En dat is op zichzelf weer positief voor de beurs.

Het blijft dus afwachten hoe de markt met deze tegenstrijdige cijfers omgaat.

Waar we rekening mee moeten houden
Als een 3,2% daling van de S&P-500 echter al zóveel onrust veroorzaakt, dan is de kans groot dat beleggers helemáál in de stress schieten bij een (tot drie jaar geleden doodnormale) beursdaling van 10%.

Waardoor een 10% daling puur door panikerende beleggers kan leiden tot een véél grotere daling.

Wat nu te doen?
Vooral zelf niet in de stress schieten. Blijven beleggen in goedkope aandelen van zeer goed presterende bedrijven.

Maar bij een dalende beurstrend wél even wat verzekering inkopen om jezelf te beschermen tegen een mogelijk forse beursdaling.

Blijkt het achteraf onnodig, dan kost het je wat verzekeringspremie. Knalt de beurs écht omlaag, dan levert de verzekering fors geld op. Simpel en effectief.

Simpele strategie voor absolute vriendenprijs
Wij bieden u met ons rapport “Bescherm tijdig je portefeuille!” een simpele en levenslang bruikbare strategie om u te verzekeren tegen een mogelijk forse beursdaling.

Het is (vooral nu!) enorm belangrijk dat je je als belegger tijdig verzekert tegen een mogelijk forse beursdaling. Daarom bieden we u onze unieke, levenslang bruikbare strategie ook aan voor een absolute vriendenprijs.

Bouw tijdig zekerheid in!
Meld u hier aan voor deze simpele, levenslang bruikbare strategie.