Zalando en Alibaba

Vorige week ging Zalando naar de beurs. Bekend van irritante tv-reclames, opgericht door drie Duitse broers die (al dan niet terecht) de copycat-broers worden genoemd.

Grappig was dat in de reguliere media volop aandacht werd besteed aan Zalando’s beursgang. En dat ze deze keer óók aandacht besteedden aan het feit dat Zalando’s omzet de afgelopen vijf jaar fors groeide, maar dat het bedrijf er tóch in slaagde om ieder jaar méér verlies te lijden.

Alleen in het tweede kwartaal van dit jaar gingen Zalando’s kosten plotseling omlaag, waardoor wel winst werd gemaakt. Helpt om de beursgang soepel te laten verlopen….

Groot verschil met Alibaba
Jack Ma maakte Alibaba éérst structureel winstgevend, en bracht het toen pas naar de beurs. Hij verdient daar een pak geld aan, maar houdt ook een groot pakket aandelen in eigen bezit.

Wat mij betreft is Alibaba een te duur aandeel. Maar als zich een beursdaling zoals in 2008 zou voordoen, zou ik serieus gaan overwegen om Alibaba te selecteren.

Geen enkele kans daarop met Zalando. De copycat broers hebben door de beursgang zwaar gecasht, ondanks dat hun bedrijf alleen maar forse verliezen leed. Uiteraard profiteerden ook een aantal durfinvesteerders, Credit Suisse, JP Morgan en Goldman Sachs mee van deze beursgang.

Wie gaat dat allemaal betalen?
De gewone belegger. Die wordt verleid om véél te dure aandelen te kopen van een bedrijf dat waarschijnlijk nooit structureel winstgevend zal worden. En die gaat straks de klos zijn als de koers van Zalando volledig onderuit knalt.

Als straks al die Zalando beleggers hun wonden moeten likken, kan je uiteraard stellen dat het hun eigen schuld is. En dat is ook zo. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen financiële beslissingen.

Maar tegelijk zijn dit soort beursgangen voor mij het bewijs dat toezichthouders er niet zijn om de belangen van de particuliere beleggers te verdedigen.

Want als ze dat wél deden, zouden ze hebben geleerd van 1999. En zouden ze op de beurs alleen bedrijven toelaten die al hebben bewezen dat ze structureel winstgevend zijn.

Twee gouden regels
Als een bedrijf naar de beurs gaat, en er wordt veel aandacht aan besteed in de media, dan is alleen dát al reden genoeg om achterdochtig te worden.

Bij een bedrijf dat naar de beurs gaat, moet je als belegger precies dezelfde kritische vragen stellen als bij ieder ander aandeel dat al aan de beurs genoteerd staat.
Het soort vragen dat wij in ons gratis rapport met vijf concrete beleggingstips stellen (en beantwoorden).