Praktijkvoorbeeld + Beleggingstip

Opvallend veel mensen zijn geneigd te denken dat 5% omzetgroei automatisch leidt tot 5% winstgroei. Niets is echter minder waar. De vaste kosten van een bedrijf stijgen niet mee met de omzet en als de directie haar variabele kosten goed beheert, dan kunnen ze bij een 5% omzetstijging een fors hogere winstgroei realiseren.

8% omzetstijging leidde tot 50% winststijging
Eind mei 2012 selecteerden we voor onze TopAandelen service het aandeel Cambrex Corp. (CBM). Ik schreef toen in dit artikel dat we een spotgoedkoop aandeel hadden ontdekt, dat ideaal was om op een bijna risicoloze manier van de vergrijzing te profiteren.

Woensdagavond kwam het bedrijf met de jaarcijfers voor 2012. U kunt hier (op pagina 7) zien dat CBM afgelopen jaar een 8,2% omzetstijging heeft gerealiseerd. En tegelijk kunt u zien dat haar Operating Profit met maar liefst 50% is gestegen. 

Een duidelijk voorbeeld dus van een directie die slim bezig is. En het zijn uiteraard dit soort aandelen waar we met TopAandelen altijd naar op zoek zijn.

Mijn beleggingstip:
Zoek altijd naar aandelen van bedrijven die jaarlijks omzetgroei realiseren, maar wiens winst nog een stuk harder groeit dan de omzet. Want dat is een indicatie dat de directie het bedrijf op een slimme manier leidt. 

Deze officiële cijfers zijn op money.msn.com en finance.yahoo.com eenvoudig te verifiëren, wij leggen u graag uit hoe je het koerspotentieel berekent.

Is CBM nog koopwaardig?
Om een stortvloed aan e-mails te voorkomen, ga ik hier ook gelijk even op in. Toen wij het aandeel acht maanden geleden selecteerden, noteerde CBM een koers van $7,21. Inmiddels is de koers met 77% gestegen naar $12,76.

Wij sturen voor CBM nog geen verkoopsignaal uit, maar tegelijk geldt uiteraard dat je een dergelijk aandeel beter in mei 2012 had kunnen kopen. Je kunt het dus als koopwaardig beschouwen, maar dan wel met een pak minder koerspotentieel dan toen we het aandeel selecteerden.