Waarom Japan geen keuze heeft…

Afgelopen vrijdag liet ik u al onderstaande grafiek zien, waarin we zien hoe de uraniumprijs reageerde op het Japanse besluit om haar eerste twee kerncentrales te heropstarten.

 

In het artikel van afgelopen vrijdag schreef ik onder meer:
Wat denkt u wat er gebeurt als straks de derde en de vierde Japanse kerncentrale wordt heropgestart? En daarna de vijfde en de zesde?

Waarom die andere 48 ook worden opgestart
Als u nu even onderstaande grafiek bekijkt, dan weet u direct waarom Japan zoveel geld aan het printen is én waarom het gedwongen is om zo snel mogelijk al haar kerncentrales weer in bedrijf te hebben.

Japan is altijd een export-economie geweest. Op de grafiek zien we dat Japan in 2010 netto al een stuk minder exporteerde, en dat het vanaf Fukushima zelfs een import-economie is geworden.

Een blijvend negatieve handelsbalans is de nagel aan Japans doodskist.

Abe’s oplossing
Vanuit premier Abe’s oogpunt is de oplossing daarom simpel. Meer exporteren door de Yen omlaag te printen. En minder (energie) importeren door kerncentrales weer op te starten.

Die andere 48 Japanse centrales gaan ook weer in bedrijf komen. Zo snel als politiek gezien mogelijk is. Waardoor de vraag naar uranium alleen maar verder zal stijgen…