Hier gaan veel mensen last van krijgen. U ook?

Nadat ik u vrijdag al vertelde over de plotselinge snelle stijging van de rente op langlopende staatsobligaties van eurolanden, las ik gisteren in de Financial Times een interessant artikel.

FT schrijft dat de gemiddelde Europeaan volgens Deutsche Bank ongeveer 12% van zijn geld heeft belegd in aandelen. Maar de gemiddelde Duitser blijkt een nog grotere hekel te hebben aan risico nemen, en heeft slechts 6% van zijn geld in aandelen zitten.

Héél veel burgers zitten (indirect) in staatsobligaties.
Kort gezegd zit er héél veel geld van Europese (en vooral Duitse) burgers via vooral pensioenfondsen en defensieve beleggingsfondsen in staatsobligaties. Want met staatsobligaties loop je geen risico. Is de algemene wijsheid.

Staatsobligaties léken de afgelopen 35 jaar echter risicoloos omdat de rente 35 jaar lang per saldo daalde. Waardoor iedereen er blind vanuit gaat, dat de staatsobligatie altijd een veilige belegging is.

Periode zoals 1945-1980 staat op aanbreken
Men beseft echter niet dat de rente op staatsobligaties in de periode 1945-1980 (ook 35 jaar!) juist steeg. Zie grafiek hieronder. En dat de (staats)obligatie daardoor een belegging was waar je gegarandeerd verlies op leed.

Tot 1981 wilde niemand in staatsobligaties beleggen! Ze werden op Wall Street zelfs certificates of confiscation genoemd.

Zo’n periode staat nu ook op aanbreken. Want de rente kan nauwelijks nog verder dalen. En heeft wel héél veel ruimte om te stijgen.

Héél veel burgers gaan hier last van krijgen
En daardoor gaan héél veel Europese (en vooral Duitse) burgers er de komende jaren achter komen dat aan de defensieve, risicoloze staatsobligatie wel degelijk risico kleeft. Veel risico zelfs.

Daar zijn beleggers die in de eerste vier maanden van 2015 de zo veilige Duitse staatsobligaties kochten, inmiddels al achter gekomen. Want zij kijken nu op hun veilige belegging tegen forse verliezen aan.

Mijn conclusie
Je moet de komende jaren in aandelen én in goud/zilver zitten!

Met TopAandelen zoeken we voor u iedere maand de goedkoopste aandelen van de best presterende bedrijven. En bovendien gaat u met goud- en zilveraandelen ongekend hard profiteren van de volgende fase van deze langjarige bull markt.

Wij verwachten winsten van honderden tot zelfs duizenden procenten.
Klik hier om óók TopAandelen-abonnee te worden!