Europese politici die bezuinigen…

In de media zien we de laatste tijd steeds vaker uitspraken van Europese politici dat ze genoeg hebben van het bezuinigen. Ze willen de economie niet langer kapotbezuinigen. We moeten stimuleren! Draghi deed gisteren al zijn eigen duitje in het zakje. Door de rente te verlagen naar 0,5%.

 

Als je even een paar kleine dingetjes vergeet…
Om hun argumenten kracht bij te zetten, wijzen politici heel graag op het succes van het Amerikaanse beleid. Want daar hebben ze wél economische groei! In het eerste kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 1,8% ten opzichte van vorig jaar. Da’s in ieder geval een stuk beter dan de eurozone!

Je moet alleen even vergeten dat het Amerikaanse cijfer wordt opgefleurd door gemanipuleerde inflatiecijfers. En je moet alleen even vergeten dat de Amerikaanse overheid afgelopen jaar $1189 miljard extra schulden heeft gemaakt, om zodoende $532 miljard aan economische groei te creëren. Maar ja, wie gaat er nu zeuren over dat soort details?

Maar hoeveel hebben ze in de eurozone nu eigenlijk bezuinigd?
In 2011 gaven de overheden van de 17 eurolanden gezamenlijk $4665 miljard uit. En vorig jaar liepen die overheidsuitgaven op tot $4735 miljard. Hoezo bezuinigen? Wat EU-politici vooral hebben gedaan, is belastingen verhogen. En die belastingverhogingen presenteerden ze met een uitgestreken gezicht als bezuinigingen.

We gaan nu richting stimuleren
De roep om stimulerende maatregelen komt nu van steeds meer kanten. En wordt steeds luider. Als politici de economie gaan stimuleren, dan gaan ze geld uitgeven. De toch al amper nageleefde 3% norm zal worden losgelaten. Staatsschulden zullen alleen maar verder stijgen. En Draghi zal op een bepaald moment (maar pas na de Duitse verkiezingen) weer met een of ander geldprintprogramma komen.

Daarom gaat dit verhaal gegarandeerd slecht aflopen. Met de eurozone, met de euro-economie én met de euro. Je kunt het van kilometers ver aan zien komen.